Laat ik mijn eerste blogpost wijden aan iets dat mijn leven dagelijks beïnvloed. Ik heb Colitis Ulcerosa en ik word hier bijna dagelijks aan herinnert. Dit is niet altijd even makkelijk.. Wat is Colitis Ulcerosa, hoe beïnvloed het mijn leven en hoe ga ik hier mee om?

Zo’n drie jaar geleden kreeg ik steeds meer last van vage klachten. Ik was vaak erg moe, was vaak ziek of grieperig en mijn buik was steeds vaker van slag. Hierdoor bleef ik steeds vaker thuis van school en dit zorgde ervoor dat ik al snel bij de dokter zat. Ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis waar ik verder geholpen zou worden.

In het ziekenhuis kreeg ik uiteindelijk darmonderzoeken en werden er andere testen gedaan om erachter te komen waar ik nou eigenlijk last van had. Uit deze onderzoeken bleek dat ik Colitius Ulcerosa heb, een chronische darmontsteking. Colitis Ulcerosa is een ontsteking van het slijmvlies in de dikke darm. En het begrip zegt het al, het is een chronische ontsteking en zal nooit volledig weggaan.

Gelukkig hoef je er niet altijd last van te hebben. Wanneer de ontsteking actief wordt of is, wordt dit een opvlamming genoemd. In mijn geval zijn er een aantal opvlammingen geweest de afgelopen jaren en is er elke keer een zoektocht naar het juiste medicijn geweest. Mijn derde opvlamming was zo heftig, dat ik een 12-weekse Prednison kuur heb moeten nemen. Gelukkig heeft deze medicatie uiteindelijk geholpen, maar ik heb toentertijd veel last gehad van de bijwerkingen. Ik had last van hartkloppingen en mijn lichaam hield veel vocht vast.

De chronische darmontsteking betekent voor mij dat ik dagelijks (onderhouds-) medicijnen slik en dat mijn immuunsysteem niet naar behoren is. Naast dat het een chronische ontsteking is, wordt Colitis Ulcerosa ook als een auto-immuunziekte gezien. Het afweersysteem van mijn lichaam valt de gezonde delen van mijn lichaam aan, in plaats van alleen de ziekteverwekkers. Dit zorgt ervoor dat ik vaak vermoeid ben en vatbaarder voor ziektes en griepjes. Ook breng ik met bepaalde regelmaat bezoekjes aan de MDL-afdeling in het ziekenhuis en aan het priklab.

Momenteel zit ik vaak thuis en ga ik weinig naar school. Ik zit in mijn derde studiejaar van de HBO opleiding Facility Management. Mijn HAVO diploma en mijn Propedeuse heb ik gelukkig, met enige moeite, weten te behalen. Tegenwoordig krijg ik gelukkig wel ondersteuning vanuit school en kan ik lessen terugkijken. Maar leuk is anders; aan bepaalde plichten zou ik graag voldoen en ik zou vaker de deur uit willen, maar dat lukt momenteel helaas niet. Ook mijn concentratieniveau is de laatste periode aardig gedaald, waardoor ik leren erg lastig vind.

Daarnaast merk ik bij een aantal mensen onbegrip. Onbegrip over waar ik nou precies last van heb, waarom ik zo veel thuis zit en niet gewoon naar school ga en weinig tot geen leuke dingen doe. Vaak denken mensen er licht over en proberen met een oplossing te komen. Wat heel lief bedoeld is, maar vaak niet mogelijk is. Gelukkig heb ik ook veel lieve en begripvolle mensen om me heen. Bijvoorbeeld klasgenootjes en familie die rekening met mij houden en weten dat ik niet overal (fysiek) aanwezig kan zijn.

In de toekomst hoop ik weer gewoon zo veel mogelijk lessen op school te kunnen bijwonen en vaker leuke dingen te doen en leuke uitstapjes te maken. Een chronische darmontsteking betekend voor mij pieken en dalen en ik ben wel blij dat de dalen (in mijn geval) gelukkig tijdelijk zijn.

Een chronische aandoening hoeft gelukkig niet te betekenen dat je continue ziek bent, maar dat dit in fases gaat. Ook heb ik geprobeerd om de afgelopen jaren nooit bij de pakken neer te zitten en er altijd het beste van te maken. En dit zou ik ook als tip meegeven aan mensen die met soortgelijke problemen zitten. Er zullen altijd lastige periodes zijn, maar dit laat je des te meer genieten van de betere. Tegenwoordig kan ik al van de kleinste dingen in het leven genieten. Je kunt vanuit huis tegenwoordig zo veel en door de pieken en dalen leer je je lichaam kennen en kun je hierop des te beter inspelen. Ook als je ziek bent kun je passies hebben en de dingen bereiken die je wil. Just don’t give up 🙂

Last but not least wil ik even zeggen dat ik via dit artikel hopelijk begrip heb gecreëerd over Colitis Ulcerosa en over mijn persoonlijke ervaringen met ziek zijn. Ik ben erg benieuwd of er mensen zijn die zich hierin herkennen of misschien hun eigen verhaal kwijt willen. Ook tips vanuit eigen ervaringen zijn altijd welkom, let me know!

Facebookinstagram